Eilandmeisje in Schiermonnikoog
Afsprekend het gesprek te laten bezinken en dat ik na tien dagen, twee dagen in de spits mee kom draaien, verlaat ik na een aangeboden lunch, het Strandpaviljoen de Marlijn. Ik dacht, ik ga wonen in Schiermonnikoog! Lijkt me echt te gek! Ik voel me een heus eilandmeisje.
Voel me een heus eilandmeisje wanneer ik in Schiermonnikoog ben.
De secondaire arbeidsvoorwaarden lijken allemaal goed.
Denkende aan:
Het verdelen van de fooienpot, dit door twee personeelsleden.
4 of 5 vaste werkdagen,
Keukenopeningstijden variërend sluitend tussen: 18.00-19.00 uur.
Rekening houdend met personeels maaltijden en hun eetwensen. (vegetarisch en veganistisch)
Een klein bedrag van onder de €2.50 voor een voedzame maaltijd, wat weer verrekend word met de fooienpot.
Een klein detail wat ik voor het gemak over het hoofd zie, is woonruimte.
Ik woon nu zo mooi, vrij, en heb een prachtige tuin. Dat inleveren voor een vorm van wonen in een studentenwoning, gooide ik heel even overboord. Omdat de woningen zoals appartementen en studio’s in trek zijn, was er op dit moment niets anders ter beschikking.
Heb er een week goed over nagedacht, ik was er aan toe, merkte ik. Met één been stond ik al in Schiermonnikoog. Mij niets weerhoudend, kon ik één keer per maand mijn familie en/of vrienden aan vaste wal, bezoeken. Ik zag het al helemaal voor me. Ik zou ook een avondkapsalon starten ook mede om bewoners te leren kennen. “De avond kapper van Schiermonnikoog.” Het zou een titel van een boek kunnen zijn.😉 (Niet zelf bedacht…)
Mede door de goede arbeidsvoorwaarden, de plek, de sfeer, het fijne contact én het prachtige eiland, was ik klaar voor een nieuw avontuur.
Ook merkte ik dat ik klaar was voor een baan met meer verantwoordelijkheden.
Heb heel erg goed nagedacht wat ik voor het bedrijf zou kunnen betekenen.
Wat ik zou kunnen betekenen voor het bedrijf:
Anderen sterker maken. Dat zal een van mijn belangrijkste doelstelling zijn.
Het team als team te helpen leren en slagen. Dat is dagelijks motiveren, respect tonen en oplossingen voor problemen creëren, als die zich voordoen. Het team moet zich gesterkt voelen. En dat kan door het geven van vertrouwen. Managen als een coach, die mensen uit het team stimuleert en naar een hoger plan tilt. Dat betekent niet een of twee keer per jaar een plichtmatig functioneringsgesprek. Maar coaching óp het werk. Waarbij je voortdurend contact houdt met elkaar. Niet alleen met de mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben, maar ook met collega's met wie het goed gaat. Iedereen heeft behoefte aan aandacht en een schouderklopje. Als betrokken coach en manager zorg ik ervoor dat werknemers langer bij een bedrijf willen blijven.
Werk wat goed gaat, zie ik en benoem ik. Als het niet goed gaat zeg ik het met respect, in opbouwende vorm. Door complimenteus te zijn over werk wat goed gaat, creëer je een goede sfeer Dat is merkbaar bij de gast.
Door gasten écht te ‘zien’ kun je in korte tijd een vertrouwensband opbouwen.
Upselling aanmoedigen, dat weer terugkoppelen bij de collega’s. Goed voorbeeld doet goed volgen, je collega’s meenemen in het proces, zodat ze zich betrokken voelen bij het bedrijf.
Waar behoefte is, het team uitdagen. Door bijvoorbeeld op een speelse wijze, onderling vriendelijk “de strijd” aan te gaan op een werkdag.
Met bijvoorbeeld een cocktail van de maand aan te bieden. Dat begint met de koppen bij elkaar steken, uitleggen uit welke ingrediënten de cocktail bestaat, voordoen hoe het gemaakt wordt, zodat iedereen er een beeld bij heeft. En daardoor de presentatie gelijk weet neer te zetten. De smaaksensatie samen beleven door aan het hele team het te laten proeven. Weer geld hier, mee nemen in het proces.
Vervolgens bv: turven in een kort bepaald tijdbestek, het aantal verkochte cocktails bijhouden, hoeveel je individueel op een avond, week of maand verkoopt, en van elkaar te leren, wat je verkoop technieken zijn, welke woorden gebruik je, hoe presenteer je het product, hoe zijn je sociale vaardigheden, wat doe jij anders dan ik, waardoor het jou lukt? Hier geld, door positief feedback te geven kun je een persoon laten groeien…. Te groeien als team. Een beloning, er iets kleins tegenoverzetten om te stimuleren, om zo het teamverband te versterken.
Kleine succesjes samen vieren. Dit ook weer ter bevordering van het wij gevoel, we doen het samen.
Meer aandacht geven aan de omgeving, de doelgroep, en je eigen netwerk vergroten.
De zichtbaarheid op social media voor het bedrijf vergroten, door foto’s en filmpjes te delen van de werkvloer, op Instagram en Facebook. Gebruik maken van mijn sociaal netwerk voor een groot bereik. Mijn goedlopende website, waar ik verhalen schrijf over mijn werk, dag en leven. Heb ik in korte tijd een flink aantal volgers gecreëerd. Mijn website wordt dagelijks bezocht, en mijn verhalen worden door gemiddeld tussen de 250-500 personen gelezen.
Door met passie te delen over een verblijfplaats, dat zou Appingedam, Schiermonnikoog, Termuntenzijl kunnen zijn of omstreken, waar ik werk of fiets, door middel van een “VVV” functie, wat interessants over de omgeving te vertellen, de omgeving laten zien met beeldende foto’s. Een beschrijving eraan toe te voegen, waarom mensen hiernaar toe zouden moeten komen. Ook met schrijven aan mijn boek, plus het werk in de horeca denk ik goed te weten hoe ik gasten naar mij toe weet te trekken. Dat is iets wat van nature gaat.
Ik zou graag het gezicht van een bedrijf willen zijn, gasten komen terug als het goed is. En wanneer je je zichtbaarheid vergroot, denken ze vaker aan je, en dan maakt, tijd, afstand,prijs én plaats niet uit.
Aandachtig luisteren, empathie tonen, alvorens te reageren om te spreken.
Wat ik leuk vind om te doen en meer over te leren is, ervaring opdoen met marketing en sales. Door iets cadeau te geven, weet ik dat je er (bijna) altijd iets voor terugkrijgt. Brainstormensessies en sparren over de mogelijkheden, voor de teruglopende winterperiode is aan mij goed besteed.
Als bedrijfsleider weet ik wat ik het bedrijf kan bieden.
En samen werken aan een groter netwerk en omzet geeft mij veel voldoening.
Daar haal ik juist energie uit.
Voor wonen als een eilandmeisje in Schiermonnikoog en de bijbehorende functie heb ik bedankt, heb het goed afgesloten. Voor nu is het niet het juiste moment. Wie weet wat de toekomst brengt.
Het waren twee bewogen weken, maar ik weet waar ik sta en wat ik graag in de toekomst zou willen.
Verhuizen en een leidinggevende functie, met uiteindelijk een sociaal buurtrestaurant, met kunst en cultuur, een kappersstoel erin, een cadeau-shop met thee en chocolade, verduurzaming, tweedehands spulletjes, alles wat voor handen is is ook te koop en een B&B…Kortom alles wat ik leuk vind in een gezellige ambiance, in huiskamersfeer.
Wil je op de hoogte gehouden worden? Laat dan je mailadres achter! (Ook wanneer je geïnteresseerd bent in mij als werkneemster binnen een leuk horecabedrijf in of rond Appingedam.😃)
Liefs,
Anna