Knuppelpad Roegwold

Met dit prachtig nazomerweer rijd ik in de auto richting Slochteren. Me herinnerend dat ik ooit een prachtige route had gewandeld met mijn zoon, ga ik daar vandaag ook weer naartoe.

Het Knuppelpad Roegwold ga ik wandelen.

Het Knuppelpad is een houten vlonderpad van 750 meter dwars door het moeras van ‘t Roegwold. Ieder seizoen is het uitzicht vanaf het Knuppelpad compleet anders. Halverwege is een bankje en uitkijkpunt.

Eindeloos kun je kijken. Prachtige plek voor foto’s.  Het pad is relatief smal en eenrichtingsverkeer.

Voor de locatie druk hieronder op de knop: Locatie Knuppelpad Roegwold

Na te hebben gewandeld over het vlonderpad, mijn pad vervolgend, kom ik bij een boerderij in Schildwolde.

Het terrein verkennend hoor ik op meerdere plaatsen bekende geluiden waarvan ik denk dat het bij koeien horen. O.a. het getik van staal tegen staal. De schuurdeur die open staat met het zicht op de straat, nodigt mij uit om een kort kijkje te nemen aan de ingang van de stal. Even een paar koeien in de ogen kijken.😃

Er komt een man aangereden op een quad.

Ik spreek hem aan en zeg:

,,Ik voel me aangetrokken tot de koeien.’’

Waarop hij zei; ,,Of de koeien aan jou.”

,,Ja’’ zeg ik lachend, ,,Dát kan ook!”

,,Woont u hier?”

Ik voelde gelijk een connectie. Deze man, voelde ik, had een warm hart, gevoel voor zijn dieren. Mede hierdoor voelde ik een opening en vroeg ik aan hem of ik een foto van zijn koeien mocht maken.

Wie luistert weet meer.


Hij komt achter mij aan en begint spontaan en enthousiast te vertellen over zijn onderneming: vee en kalverhandel. Daar werd ik weer enthousiast van.

,,De koeien liggen als het heel erg warm weer is, het liefst in hun eigen viezig- en nattigheid, dit ter verkoeling.” verteld hij.

,,Het droge gedeelte stro is broeierig en werkt juist isolerend.’’

,,Voor de foto was het mooier geweest dat alles bedekt was met een vers laagje stro.’’ klonk het bijna verontschuldigend uit zijn mond.

Holstein-Friesian (HF), is een Amerikaans zwart- of roodbont melkras. De HF is vooral voor de melk, slank (melktypisch) en mager, gebouwd. De koe heeft vrijwel geen bespiering.

De ondernemer en ik lopen door de schuur, langs een trekker, aan de andere kant naar buiten.

Hij wil me zijn stieren laten zien. Hij praat gepassioneerd over zijn werk. En ik merk dat hij met liefde en zorg de dieren behandeld.

Het Belgisch witblauw, of afgekort BWB, ook als BBB, naar de franstalige naam, blanc bleu belge, is een Belgisch runderras. Een andere naam die gebruikt wordt is Belgisch(e) blauw(e). Het wordt voornamelijk gehouden voor het vlees. Het ras kwam tot wasdom in Midden- en Hoog-België, maar het is om zijn economische kwaliteiten over de hele wereld verspreid.

Waarom Belgisch blauw kruisen met Holstein melkkoeien? Om er zeker van te zijn dat dat hij bewust een Belgisch Blauw kalf krijgt, dat is het fokbeleid. Deze is meer waard dan een zuiver Holstein ras. Dus een nakomeling voor het vlees. Dit uit commercieel oogpunt.

Erg leuk om met hem over zijn onderneming te praten. Al wandelend over het erf vertel ik dat ik in de horeca werk, over mijn toekomstige plannen, dat ik kapster ben én schrijf. En dat de mogelijkheid bestond dat er een foto van zijn koeien in een verhaal geplaatst zou worden.

,,Oh, dus ook ondernemend.’’ Zegt hij.

Hem op het hart drukkend dat ik een positief ingesteld persoon ben en een idem stuk zou plaatsen. (Afgesproken dat ik het stuk aan zijn vrouw en aan hem zou laten lezen.) Na een glaasje water te krijgen aangeboden, een ontmoeting met zijn vrouw én een toiletbezoek. Bedank ik hun voor de gastvrijheid, het gesprek en de foto’s.


Weer bij de finish arriverende, zie ik één en al bedrijvigheid, ik hoor een klassiek stuk, solo violist. Bach hoor ik iemand zeggen. Ik had mazzel, vanwege het festival Roege Vogels stond er vandaag een koffie stand op wielen, op deze plek midden in de natuur..

Toffe koffie stond er er met haar verschillende soorten koffie en allerlei lekkernijen. Hier bestel ik een muntthee met een overheerlijke huisgemaakte chocolade- kersen cakeje.

Toffe koffie uit Meedhuizen. Op het Roeg Festival

Er was een zithoekje gecreëerd in het gras, waar ik lekker neer plof. Het terras was aardig vol, ik zag een paar bezoekers van het festival zoeken naar een zitplaats. Ik schoof een stoel op en melde hun dat ze gerust bij mij mogen aanschuiven. Al smullend van het zelfde cakeje dat ze ook gekozen hadden, raak ik met het drietal aan de praat. Zelf ben ik niet klassiek georiënteerd, was ook niet op de hoogte van dit Roeg festival. Me afvragend hoe ze op de hoogte werden gehouden van dit evenement. Het festival werd voor de vierde keer georganiseerd. En ze waren razend enthousiast. Dit was de derde keer dat ze deelnamen.

Er was een fietstocht uitgestippeld en op vier locaties werden ze toegespeeld. De derde persoon had een fiets gehuurd, dat was volgens hun erg goed georganiseerd. Op de vierde muzieklocatie werden ze getrakteerd op muziek én een slapstick komedie. Lees je dit en denk je volgend jaar wil ik ook mee fietsen en de beleving ervaren van cultuur en natuur? Op de website Ontdek Midden Groningen kun je je aanmelden voor een nieuwsbrief.

Onderstaande knop voor de link naar de website. Ook leuk om de foto’s en de bijbehorende artikelen te lezen.

Het toeval wil dat het stel ook uit Sauwerd kwam. Toen ik hen vertelde waar ik woonde, zei de dame die naast me zat:

,,Dan heb jij de tuin van mijn buurvrouw ontworpen!”, ,,Daar heb je er iets leuks van weten te maken!”

Wat is de wereld dan weer klein!

Dit werd de tweede keer, op één dag, dat ik onbekenden vertel over mijn website en dat ik graag schrijf. Ik omschreef mijn website als verhalen over mijn leven/dag met een vorm van informatie en inspiratie. Had ik nu maar iets van een visitekaartje. (Things to do!)

Kom je nu per toeval op mijn website terecht en wil je in de toekomst op de hoogte gehouden worden van mijn belevenissen. Of wil je geïnspireerd raken, nieuwe wandel of fiets routes ontdekken? Meld je aan en laat dan hier je e-mailadres achter. Onder het kopje contact staat het kopje Blijf op de hoogte.

Liefs

Anna

Vorige
Vorige

Mijn wereld in beweging

Volgende
Volgende

Je haalt de boerderij niet uit het meisje