Dagelijkse gang van zaken.

Wat maakt werken in de horeca nou zo leuk? Dat vragen mensen zich wel eens af, na mijn verrassende switch vanuit het kappersvak!

Werken in de horeca is heel erg gevarieerd. Zo ook mijn afwisselende diensten en de verschillende medewerkers met wie ik vier dagen beurtelings, in de week sta.

Paviljoen Overdiep https://paviljoenoverdiep.nl/ is in de omgeving van én in Appingedam een goed aangeschreven, populair restaurant. Zeven dagen in de week geopend van 11.00 uur tot sluit, alleen op zondag begint de werkdag een uurtje later.

Wat het concept zo uniek en leuk maakt is, denk ik, de aandacht voor de gast en elkaar, en de kwaliteit en prijs verhouding. De vrolijke, attente bediening aan de voorkant en de zes kwalitatieve koks in de keuken. Waar zie je nog 6 kok medewerkers in vaste dienst? Dat is toch uniek!

Totaal zijn er 32 medewerkers in dienst. Allen hebben een hart voor de zaak mét grote verantwoordelijkheidsgevoel om er samen het beste van te maken. Want, immers, samen sta je sterk!

We doen het met elkaar, je kunt niet zonder de één óf de ander!

Ik heb geleerd dat ieder teamlid een belangrijke schakel vormt binnen het bedrijf, iedereen even waardevol, niemand is minder.




Mijn werkzaamheden variëren van: achter de bar staan, kopjes koffie zetten tot flesjes frisdrank bijvullen, de glazen door de glazenspoeler halen, bestek poleren, opruimen en bijvullen tot drankjes opnemen en dienblad lopen.

Bij drukte verdelen we de taken en is er structuur en duidelijkheid wie wat doet.

Mijn grote voorkeur gaat dan uit naar bedienen. Het liefst heb ik mijn eigen “wijk”. Heb ik een paar keer een momentje met dezelfde gast om vertrouwen op te bouwen, deze interactie die daar in zeer korte tijd vaak ontstaat, vind ik het allerleukst. En dat kan ik natuurlijk niet alleen het is een proces, waar je twee personen (of meer voor) nodig hebt. De gast(en) moet(en) er ook voor open staan.

Hier krijg ik enorm veel energie van. Vind ik heerlijk om te doen. Mensen te bedienen, verwennen, verzorgen, contact maken. In zeer korte tijd scannen wie ik voor me heb, daar op inspelen, vanuit mijn gevoel. (Dat gaat allemaal zonder dat ik het in de gaten heb, gaat vanzelf) Reacties uitlokken en gezelligheid creëren. Humor gebruiken, aanvoelen waar wel en waar niet? En, erg leuk, wanneer het goed voelt, af en toe het randje op te zoeken. Maar ook goed kunnen aanvoelen wanneer de gasten even geen behoefte hebben.

Wanneer er een groepje gasten komt eten, probeer ik er achter te komen of het een speciale gelegenheid betreft, wanneer er iemand jarig is, regelen we een dessert mét vuurwerk. Dat wordt ook altijd enorm gewaardeerd. Het is de aandacht!

Als laatste contact momentje neem ik bij de kassa, af en toe de tijd, voor geografisch onderzoek! Ik vind het heel erg leuk om te weten waar iemand vandaan komt. Of de afsluiter: wat verder de dag brengt, zorgt soms voor mooie gesprekken. Dit kan trouwens alleen buiten de spitsuren.

Het restaurant staat, zo gezegd, erg goed op de kaart, dat we op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vol gereserveerd zijn is eerder regel dan uitzondering.

Met zowel de lunch als het diner.

Verder verbaasd het mij, en de gasten ook trouwens, iedere keer weer, dat we op doordeweekse dagen ook een goed bezochte restaurant zijn.

Dus bij deze het (vrijwillig, lichtelijk dringend ;-)) advies om van te voren te reserveren als je een hapje wilt komen eten. Wees van harte welkom!

Appingedam ligt niet naast de deur. De afstand Sauwerd- Appingedam, is 35 kilometer, en op werkdagen trek ik daar ongeveer één uur reistijd voor uit, om in alle rust te parkeren, klein stukje lopen en ben ik 15 minuten vóór aanvang aanwezig en kan de werkdag beginnen.

De afstand en de tijd die ik hiervoor neem zie ik als een goede investering die ik er graag voorover heb.

Langzamerhand leer ik steeds meer mensen kennen in Appingedam en heb ik uiteindelijk het doel om in Appingedam een sociaal buurtrestaurant te starten met kunst & cultuur én dagbesteding. Zie ik je gauw eens in Appingedam?

Op mijn youtube kanaal is een kort filmpje te zien. Van een kijkje achter de schermen bij Paviljoen. https://youtu.be/kyhL64HzoIE?si=GIyafFT2maS4nNJO

Liefs,

Anna

Vorige
Vorige

Medicijnen

Volgende
Volgende

Een rol in een spannend afstudeerproject.